
1

Errata

Vzestup Iksu, přehledová karta: 

Pravidla pro hru s protivníky – poslední odrážka

„Když začne boj, za každého protivníka s vojenskou si-
lou v boji se odhalí jedna karta rodu Hagal a ikony mečů 
z každé z nich se přičtou k síle protivníka.“

Vzestup Iksu, pravidla:

str. 4 – Používání technologií

„Některé technologie se používají během tahu agentů 
nebo tahu odhalení, takto je možno technologii použít 
jen jedenkrát za kolo.“

Často kladEné dotazy

Aliance – Pokud má hráč žeton aliance a  ztratí vliv 
u dané frakce, ztratí i žeton aliance, pokud je splněna 
jakákoli z těchto dvou podmínek:

• Hráč před ztrátou vlivu měl stejný vliv u dané frak-
ce jako některý soupeř. Žeton aliance okamžitě 
získá tento soupeř. Pokud je více soupeřů se stej-
ným vlivem, předchozí vlastník vybere, kterému ze 
soupeřů jej předá.

• Hráč ztratí vliv tak, že má nově 3 a  méně vlivu 
u dané frakce. Pak vrátí žeton aliance zpět na her-
ní plán.

Arcivévoda Armand Ecaz – Pro použití jeho schopnosti 
„Souhra“ musí mít hráč umístěny alespoň dva agenty 
na polích s jakýmikoli třemi uvedenými ikonami agenta. 
Tito agenti nemusí být na místech se stejnou ikonou.

Bankéři Gildy – Sleva se počítá na každou kopii karty 
Koření musí proudit, kterou hráč v tahu získá. 

Baron Vladimir Harkonnen – Hráč si pomocí schopnosti 
„Mistrovský tah“ vybere frakce až poté, co je hra kom-
pletně připravena, těsně před prvním kolem. Samozřej-
mě je možné žeton každé frakce odhalit a využít pouze 
jedenkrát za hru.

Bitevní lodě – Pravidla základní hry říkají, že hráč musí 
mít ve střetu jednotku, aby mohl do střetu hrát bojové 
karty intrik. Bitevní loď ve střetu toto umožňuje také, 
tedy je možné hrát bojové karty intrik, i když má hráč 
ve střetu samotnou bitevní loď. Pokud je bitevní loď 
v pevnosti, samozřejmě nedává žádnou bojovou sílu ani 
sama o sobě neumožňuje hrát bojové karty do střetu.

Bojová topora – Soupeř, který nemá v pevnosti jednot-
ky, není touto kartou ovlivněn.

Cena pro vítěze – viz Karty intrik.

Ctihodná matka Mohiamová – Každý soupeř si sám 
volí, jaké karty odloží, počínaje hráčem po levici aktiv-
ního hráče a dále ve směru hodinových ručiček. Viz také 
Odložení karty.

Čichač jedu – viz Tah odhalení. 

Dílky technologií – Pokud není na dílku řečeno jinak, 
vždy se používá pouze v  tahu daného hráče. Např. 
Technologie Špionážní družice má dva efekty: druhý 
je určen pouze pro konec hry. U  prvního (zaplacení 
3 koření a odhození délku technologie a zisk vítězné-
ho bodu) není specifikováno, kdy se používá, je to tedy 
možné pouze v tahu daného hráče.

Feromony klamného okouzlení – Pokud je tato karta 
použita ke zničení karty, se kterou byla implantována, 
není možné tímto zničením zároveň spouštět efekt na 
ničené kartě, který vyžaduje její zničení jako náklad. Na-
příklad: Pokud jsou použity Feromony ke zničení im-
plantovaného Imperiálního špeha, hráč si zároveň ne-
dobere kartu intriky. Feromony je možné zničit kartu, 
která by byla zničena i z jiného důvodu (např. Zakřivený 
prostor, Hledání spojenců).

Frakce – viz Počítadlo Tleilaxu.

Ghola – Pokud je implantován s kartou Karyól, hráč zís-
ká čtyřnásobek základního množství koření. Pokud je 
implantován s kartou Kwisatz Haderach, je možné vy-
slat pouze jednoho agenta, ale hráč si dobere dvě karty.

Helena Richese – Soupeři nemohou získat kartu odlo-
ženou pomocí schopnosti Ovlivňování. Hráč za Helenu 
Richese může tuto kartu získat i jinak než v tahu odha-
lení, například efekty karet Bezmezné ambice či Obejití 
kontroly, pak se ale samozřejmě neuplatňuje Helenina 
sleva. Pokud hráč za Helenu odloženou kartu nezíská 
do konce svého tahu odhalení, je karta odstraněna ze 
hry.

Hra jednoho hráče – Protivníci ve hře jednoho hráče 
získávají vítězné body na počítadlech vlivu (jak za do-
sažení dvou vlivů, tak za žeton aliance. Nezískávají však 
bonus za zisk 4. bodu vlivu. Při použití pravidla Posílání 
jednotek na expertní úrovni, protivník do střetu úrovně 
I a II nepošle další jednotky do střetu, pokud už má sílu 
4 a  vyšší (při použití bitevních lodí ze Vzestupu Iksu 
se samozřejmě protivníkova síla počítá včetně nich. Viz 
také Střet a Protivníci 

Hrabě Ilban Richese – Schopnost Tvrdý vyjednavač 
funguje pouze, pokud hráč platí soláry za vyslání agen-
ta na pole herního plánu (ne tedy např. v případě, kdy 
se soláry platí za schopnost karty apod.).
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Hraběnka Ariana Thorvald – Schopnost Závislost na 
koření není volitelná, ale ovlivňuje pouze množství ko-
ření natěžené vysláním agenta na herní plán (Imperiální 
pánev, Pánev Hagga a Velká rovina). Koření získané ji-
ným způsobem ovlivněno není.

Chani – Viz Ústup.

Ilesa Ecaz – U schopnosti O jeden krok napřed část „Ji-
nak“ znamená, že byl vyslán agent pomocí odložené 
karty, která obsahuje více ikona agenta. Pokud nebyla 
odložená karta využita k vyslání agenta, hráč nic nezís-
kává.

Imperiální špeh – Hráč musí použít efekt zničení této 
karty, aby získal kartu intrik. Pokud je tato karta zničena 
jiným efektem, k získání intriky nedojde.

Infiltrace – Při používání karet ze Vzestupu Iksu s touto 
ikonou je možné poslat agenta na již obsazené pole. 
Není to ale povinné a je možné vyslat agenta na prázd-
né pole.

Jednotky – Pokud hráč získává jednotky, musí je brát ze 
své zásoby. Není možné vzít vyjednavače z desky Iksu. 
Pokud hráč vyslal agenta na bojové pole, není možné, 
aby „znovu získal“ jednotky z pevnosti a obešel tak li-
mit pro přesun dvou jednotek navíc z pevnosti do stře-
tu. Při vyslání agenta na bojové pole může hráč poslat 
do střetu jakékoli jednotky, které v daném tahu získal 
(např. z  technologií, karet intrik, počítadla přepravy 
atd.).

Karty intrik – K zahrání intriky je třeba uhradit náklady 
za zahrání a splnit podmínky na kartě. Např. musíte mít 
křeslo v Nejvyšší radě pro zahrání karty Moc rady, za-
platit dva soláry za kartu Úplatek, být alespoň na první 
ikoně genetického pokroku na zahrání Úředníka v pře-
strojení atd. Karty tajných plánů je možné hrát ve svém 
tahu agenta či odhalení. Pokud se efekt karty vztahuje 
k tahu odhalení a je zahrána dříve (např. Kouzlo osob-
nosti či Náborová akce), nechá si hráč kartu před se-
bou a  po svém tahu odhalení ji použije a  odhodí. Ve 
vzácných případech, kdy balíček intrik dojde, zamíchej-
te použité karty intrik a vytvořte balíček nový. Viz také 
„Pokud vyhraješ střet“ a Tah odhalení.

Karyól – Základní množství koření, které je vytěženo je 
1 pro Imperiální pánev, 2 pro Pánev Hagga a 3 pro Vel-
kou rovinu. Viz Ghola.

Kontrola trhu – Každý hráč spočítá počet karet „Koření 
musí proudit“ (v dobíracím i odkládacím balíčku). Po-
kud má kterýkoli ze soupeřů stejně nebo více těchto 
karet než majitel Kontroly trhu, není druhá podmínka 
splněna této intriky.

Koření musí proudit – Hráči body za získání této karty 
zůstávají, i pokud je později zničena.

Kouzlo osobnosti – Viz Intriky.

Kosmodrom – viz Tah odhalení.

Liet Kynes – Pro efekt této karty se počítají všechny 
karty zahrané během tahů agentem i  tahu odhalení 
v daném kole. Liet Kynes dává 2 body přízně za každou 
takovou kartu.

Náborová akce – Celá tato karta se týká pouze tahu 
odhalení. Neumožňuje tedy během tahu agentem dá-
vat získané karty navrch dobíracího balíčku. Pokud hráč 
získá v tahu odhalení více karet, vybírá si pro každou 
zvlášť, zda ji chce umístit navrch dobíracího balíčku 
nebo do odhazovacího balíčku. Viz také Karty intrik

Odložení karty – Kdykoli je hráč vyzván k odložení kar-
ty (např. efekty karet Ctihodná matka Mohiamová nebo 
Zkouška lidskosti), vždy je tím myšlena karta z ruky, po-
kud není explicitně řečeno jinak.

Plány v plánech – Na každém počítadle vlivu, 3 vlivy tak 
má hráč, který je na posledním poli před polem, které 
dává vítězný bod.

Počítadlo Tleilaxu – Bene Tleilax není samostatná frak-
ce. Efekty, které přidávají vliv některé frakci, nemohou 
posunout žeton na počitadle Tleilaxu.

Počítadlo vítězných bodů – viz Vítězné body. 

„Pokud vyhraješ střet” – Karty intrik s podmínkou “Po-
kud vyhraješ střet” není možné hrát, když je vítězství 
ve střetu sdíleno s jiným hráčem. Pokud hráč získá jako 
odměnu za vítězství ve střetu kartu intriky s touto pod-
mínkou, může ještě kartu okamžitě vyhodnotit.

„Princezna“ Yuna Moritani – Pokud hráč v tahu získává 
soláry vícekrát během svého tahu, opakovaně se spustí 
i schopnost Pašerácká činnost. Například hráč za Prin-
ceznu vrátí během tahu přepravní loď (5 solárů) a ještě 
zahraje intriku Nečekaný příjem (2 soláry). Hráč tak zís-
ká za Pašeráckou činnost další 2 soláry. Za kartu Chova-
tel slepřů dostane pouze 1 solár navíc. 

Protivníci – Pokud protivník získá vliv ze druhého pole 
počítadla přepravy a je více frakcí, ve kterých má nej-
méně vlivu, hráč s žetonem prvního hráče (nebo další 
ve směru hry, pokud by jej měl protivník) rozhodne, do 
které z těchto frakcí se vliv přidá. Pokud karta rodu Ha-
gal ukazuje dvě různá místa, kam hrát agenta, v úvahu 
přichází pouze to z nich, které odpovídá vlivu protivní-
ka. Ani pokud by bylo obsazené, nepoužije se to, kte-
ré vlivu protivníka neodpovídá, namísto toho se táhne 
nová karta. Viz také Hra jednoho hráče

Rychlá mobilizace – viz Ústup.

Řád v chaosu – Hráč, který zvítězil v tomto střetu, získá 
na začátku dalšího kola mentata.

Střet – Pravidla získání odměn pro hru 1-3 hráčů jsou 
stejné: Hráč s nejvyšší silou ve střetu vítězí a získává od-
měnu v horní části karty střetu. Hráč s druhou nejvyšší 
silou získává druhou odměnu. Pouze při hře 4 hráčů se 
pravidlo mění: Ve hře pro 4 hráče (pouze) dostává hráč 
s třetí nejvyšší silou třetí odměnu.

Soustředění – pokud hráči během hraní této karty do-
jde dobírací balíček, zamíchá se běžným způsobem od-
hazovací balíček a vytvoří se nový dobírací. Viz také Tah 
odhalení

Šaumurky – Tato technologie rozhoduje remízy na kon-
ci hry mezi hráči, kteří sdílí nejvyšší počet bodů (a remí-
zy tak nerozhoduje množství koření, solárů, vody a jed-
notek v pevnosti – jednoduše vítězí hráč, který vlastní 
Šaumurky).
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Tah odhalení – Pokud hráč dobírá kartu během tahu 
odhalení (např. efekty karet Čichač jedu, nebo Soustře-
dění), musí hráč odhalit kartu a využít ji v tomto tahu. 
Pokud hráč získá kartu až po svém tahu odhalení, ne-
chává si ji do dalšího kola a k ní dobírá běžných 5 ka-
ret. Např. když vyhraje střet Obchodní monopol, vrátí 
přepravní loď z nejhornějšího pole počítadla přepravy 
a  získá technologii Kosmodrom, která mu přidá dvě 
karty. Protože je to po tahu odhalení, hráč si obě karty 
nechá do dalšího kola a k nim dobere 5 dalších a bude 
tak hrát se 7 kartami. 

Uhrazení nákladů – Efekt se šipkou vyžaduje uhrazení 
nákladů a je to možné učinit pouze jednou. Např. pokud 
zahrajete Duncana Idaho, můžete zaplatit vodu a získat 
jednotku a kartu, ale nemůže zaplatit dvě vody a získat 
dvě jednotky a dvě karty.

Ústup – Když karta umožňuje ustoupit „jakýmikoli“ jed-
notkami, je možné neustoupit s žádnou.

Válečná lest – Při použití této karty se po odstranění 
jednotek ze střetu patřičně upraví bojová síla hráče.

Vítězné body – Hráč může mít i více než 12 vítězných 
bodů, i když na většinu her by mělo počítadlo vítězných 
bodů stačit. 

Volitelné efekty – Většina efektů na herním plánu a kar-
tách je povinná s těmito výjimkami:

• na kartě je uvedeno „můžeš“;

• součástí efektu je šipka (pokud hráč nechce efekt 
provést, může si zvolit, že efekt nezaplatí a tím ne-
provede, výjimkou jsou karty intrik, kde je placení 
nákladů při zahrání povinné;

• ničíte kartu pomocí ikony “černého X” (ale pama-
tujte na to, že je povinné kartu zničit, pokud nejde 
o efekt s šipkou)

Vražedná mise – Je nutné využít efekt jiné karty, která 
tuto kartu zničí (a hráč získá 4 soláry), tato karta sama 
sebe zničit nemůže.

Zjednání úcty – Viz Intriky

Zakřivený prostor – Tuto kartu je možné získat pouze 
pomocí ikony Zakřivený prostor, která je např. na stej-
nojmenném poli na herním plánu či na Ilese Ecaz.

Zkouška lidskosti – viz Odložení karty.

Změna loajality – Je možné při hraní této karty ztratit 
a  získat vliv u  jediné frakce (a  celkem tak u  ní získat 
1 vliv). Jako u všech ostatních nákladů je nutné náklad 
uhradit i zde, není tak možné „ztratit“ vliv u frakce, kde 
hráč žádný vliv nemá.

Zrada – Aby bylo možné tuto intriku zahrát, musí mít 
některý soupeř jednotku ve střetu. Zároveň není nut-
né, aby hráč, který intriku hraje, měl jednotku v zásobě. 
V takovém případě jednotku soupeře odstraní, ale žád-
nou nenasadí.

Židlopes – Jakmile si hráč vrátí druhou implantovanou 
kartu do ruky, musí dokončit tah odhalení. Není možné 
pomocí právě navrácené karty vyslat agenta.


